istoric sannicolau mare

istoric sannicolau mare




Cazare Romania > Banat > Judetul Timis > Cazare Sannicolau Mare > Istoric Sannicolau Mare


 
 

Istoric Sannicolau Mare

Oferte Sannicolau Mare 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Localitatea Sannicolau Mare este situat in partea de nord-vest a judetului Timis, in Campia Muresului inferior fiind cel mai vestic oras al Romaniei.

Istoria localitatii Sannicolau Mare, depaseste cu mult evul insemnarilor documentare, avand rolul unui complement necesar si util, intelegerii unei lungi, framantate dar si fascinante istorii ale acestor locuri, mai mult traite decat intelese de istorie.

De-a lungul timpului, oameni stabiliti in zona au parcurs diferite etape ale civilizatiei, de la cele mai vechi pana in prezent. Localitatea Sannicolau Mare ca de altfel tot Banatul, prin descoperirile ultimilor decenii, au scos la lumina vestigii apartinand marilor diviziuni ale istoriei paleolitice, neolitice, epoca bronzului si a fierului.

Cei mai vechi locuitori ai acestui tinut, despre care istoria aminteste, ar fi fost Agathyrsii, numiti de la Agathyrus. Acestea erau de vita tracica, indeletnicindu-se cu cultivarea pamantului si chiar cu vieritul. Legile si le codificau in versuri, duceau un trai statornic familiar si social, fiind un popor bogat si cu moravuri blande.

Aceasta vita tracica de agathyrsi, de-a lungul timpului s-a contopit cu poporul dac si care se iveste o data cu venirea celtilor in Europa estica. Poporul dac avea legaturi fratesti si vorbeau aceeasi limba cu unele din triburile celtilor. Dezvoltarea acestei zone s-a realizat sub conducerea lui Burebista si apoi a lui Decebal in secolul I i.e.n. si I e.n. cunoscand o epoca de glorie si inflorire.

In anul 106 e.n. imparatul roman Traian cucereste Dacia si o transforma in provincie romana. Banatul Timisan in timpul imparatului Traian se numea Dacia Riparia sau Ripensis deoarece era inconjurat de apele Tisei si ale Muresului si incepe sa populeze cu colonii romane consolidand mai multe cetati si valuri de pamant.

Intre anii 380 - 396 hunii, navalind in Dacia sub conducerea lui Attila supranumit biciul lui Dumnezeu, ii alunga pe goti in sudul Dunarii ocupand Dacia careia ii dau denumirea de Hunia, vechiul oras Morisena cu localitatea Sannicolau Mare devenind chiar capitala imperiului hunilor, resedinta lui Attila.

In antichitate, romanii supravegheati de catre imparatii romani, Constantin cel Mare, Teodosie si Iustinian incep sa traiasca o viata politica independenta organizandu-se in cnezate, voievodate si principate, fiind condusi de cnezi, voievozi si principi din neamul lor.

In anul 896 e.n. Achtum, un stranepot al principelui Claudiu, cucereste aceste locuri, avand resedinta principatului tot la Morisena. In anul 1002 regele Stefan al ungurilor supune toti principii cu exceptia lui Achtum care a mostenit principatul Banatului, vasal ungurilor, opunand rezistenta pana in anul 1025, cand este invins prin tradarea lui Csanad, ruda a lui Achtum.

Dupa un mileniu de contopire cu Cenadul, Sannicolau-Mare devine oras si cetate de sine statatoare la 09.02.1217

In perioada anilor 1315-1331 regele Carol Robert de Anjou, trece cu trupele sale in luptele cu voievodul roman Basarab I, prin aceasta asezare. In 1394 sultanul otoman Baiazid devasteaza tinutul Timisului fiind insa alungat.

Odata cu anul 1606 Banatul trece definitiv sub ocupatie turceasca, perioada in care in localitate exista o cazarma turceasca si o scoala care avea ca scop apararea la nord si vest de raul Mures si Tisa. Stapanirea otomana este schimbata in anul 1701 de cea habsburgica, cu cincisprezece ani mai devreme decat Timisoara.

O data cu pacea de la Passarowitz in 1718 intregul Banat trece sub ocupatie habsburgica, primul guvernator fiind generalul de cavalerie Claudius Florimund Mercy, ce reprezenta curtea de la Viena.